Search
Close this search box.

GREEK BOOK: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

GREEK BOOK: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

18.00

«Το Βιβλίο των Καταστροφών» της Μαρίας Ανδρικοπούλου, με την εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά, αποτελεί ένα βιβλίο πληροφοριών που εστιάζει στον όρο «καταστροφή». Σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις, τσουνάμι, κατολισθήσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές, τροπικές καταιγίδες, ξηρασία, πανδημίες, επιθετικές ενέργειες, πόλεμοι, τεχνολογικά ατυχήματα, κλιματική κρίση, όλες οι φυσικές και οι ανθρωπογενείς καταστροφές που πλήττουν ανθρώπους, ζώα, περιβάλλον και απειλούν τη ζωή «βρήκαν καταφύγιο» στο «Βιβλίο των Καταστροφών».

Αυτή η «βίβλος της καταστροφής» δεν «κινδυνολογεί», ούτε «καταστροφολογεί». Ο σχεδιασμός της έκδοσης που υπογράφουν οι εκδόσεις Καλέντη έχει την πρόθεση να κάνει περισσότερο κατανοητά τα φαινόμενα και να ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντικά τους αναγνώστες. Το βιβλίο περιλαμβάνει όλους τους τύπους καταστροφικών φαινομένων που προέρχονται από τη φύση ή οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ώστε να προσεγγίσουν με τη γνώση οι νέοι αναγνώστες τα φαινόμενα που αποτελούν πλέον μέρος της ζωής μας. Είναι γραμμένο από τη σκοπιά της πολιτικής προστασίας και στο πλαίσιο της διαχείρισης καταστροφών, δηλαδή της ανάγκης θωράκισής μας από τους κινδύνους. Στοχεύει στην ενημέρωση των παιδιών αλλά και των ενηλίκων για τους πιθανούς –φυσικούς κυρίως– κινδύνους που μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφές και στην εξοικείωσή μας με βασικούς τρόπους προστασίας από την εκδήλωσή τους.

Εκτός από τις πληροφορίες για τα φυσικά φαινόμενα και τις οδηγίες προστασίας και πρόληψης, η έκδοση διανθίζεται από ενότητες όπου παρουσιάζονται με ευσύνοπτο τρόπο ενδιαφέροντα μυθολογικά στοιχεία. «Στο παρελθόν οι άνθρωποι απέδιδαν τα αίτια των καταστροφών σε φανταστικά πλάσματα ή στη θεϊκή τιμωρία. Η συλλογική μνήμη όλων των πολιτισμών είναι γεμάτη αναφορές σε καταστροφικά φαινόμενα, ‘‘βιβλικές καταστροφές’’, όπως οι πληγές του φαραώ και ο κατακλυσμός του Νώε αλλά και του Δευκαλίωνα στην ελληνική μυθολογία. Ακόμη και σήμερα αποκαλούμε ‘‘θεομηνία’’, δηλαδή οργή του θεού, τη μεγάλη καταστροφή», επισημαί

Επιπλέον Προτάσεις:

Login